Bij winters weer gaat het bij menig natuurfotograaf meteen kriebelen.
Een wit winterwonderland kom je in ons land niet zo vaak tegen. Ligt er
toch eindelijk sneeuw of een mooi laagje rijp? Dan kom jij goed beslagen
ten ijs met deze tutorial met tien tips en trucs voor winterse fotografie.
1. Kijk ook eens naar de grond
In een vers laagje sneeuw kom je heel veel dierensporen tegen. Denk bijvoorbeeld aan pootafdrukken van een vos in de duinen, kleine vogelpootjes of uitwerpselen. Op een witte ondergrond valt alles beter op. Het loont dus zeker om ook eens je blik naar beneden te richten tijdens een wandeling. Ligt er geen laagje sneeuw in de pootafdrukken, dan is het misschien wel een vers spoor!
2. Wees vindingrijk
Is het glad op de weg en heb je geen zin om de deur uit te gaan? Ook dicht bij huis kom je veel fotogenieke winterse onderwerpen tegen. Misschien lijkt er op het eerste gezicht weinig te beleven in de tuin, maar ga toch eens op verkenning. Denk bijvoorbeeld aan een mooie macrofoto van een berijpt blad of luchtbellen in de bevroren vijver.
3. Let op lijnen en structuren
In een witte wereld vallen structuren en patronen in het landschap veel beter op. Een ideaal moment om eens te experimenteren met grafische beelden. Denk bijvoorbeeld aan een zwerm vogels die is neergestreken in een verlaten weiland. Om het grafische, tweedimensionale karakter te benadrukken werkt het vaak goed om iets van bovenaf te fotograferen.
4. Rol op tijd uit jouw bed
Het voordeel van de winter is dat je niet uitzonderlijk vroeg uit je bed hoeft om in de eerste mooie uurtjes bij zonsopkomst te fotograferen. De sneeuw is nog kakelvers, met een beetje geluk ben je als één van de eersten ter plekke en kom je dus ook geen storende voetstappen van andere wandelaars tegen.
5. Gebruik je belichtingscorrectie
Misschien ben je weleens thuis gekomen met mooie sneeuwfoto’s en eenmaal op de computer bleek het resultaat flink tegen te vallen. De beelden zijn heel grauw en grijs terwijl je op klaarlichte dag hebt gefotografeerd. Dit komt omdat de belichtingsmeter van jouw camera altijd rekent met een standaardwaarde van 18% grijs. Een groot wit vlak raakt dus altijd onderbelicht. Je kunt dit heel eenvoudig voorkomen door met de belichtingscorrectie (+/- knopje op je camera) de foto iets over te belichten. Check na afloop wel even jouw histogram om te zien of je niet teveel hebt overbelicht en details in de sneeuw verliest.
6. Fotografeer in RAW
Camera’s hebben er vaak nogal wat moeite mee om de kleur van de sneeuw juist weer te geven. Vooral op bewolkte dagen krijgt het winterse landschap een blauwige gloed. Je kunt proberen om in het veld de juiste witbalans te vinden, maar het is handiger om in RAW te fotograferen. Zo kun je thuis op de computer probleemloos kleurafwijkingen corrigeren.
7. Stel handmatig scherp in een sneeuwbui
In een hevige sneeuwbui raakt de camera van slag en focust vaak op dwarrelende sneeuwvlokjes in plaats van jouw onderwerp. Je kunt dit voorkomen door met de manual focus handmatig scherp te stellen.
8. Zorg voor genoeg batterijen
Je kent het vast wel..Wil je net een prachtige foto maken, valt de camera compleet stil. Aaargh! Batterijen lopen sneller leeg bij koude temperaturen, dus zorg altijd voor een opgeladen back up exemplaar. Je verlengt de levensduur van batterijen door deze tegen je warme lijf te dragen.
9. Laat de camera na afloop nog even in je tas
Het is natuurlijk heel verleidelijk om na het fotograferen direct achter jouw computer te springen om het eindresultaat te bewonderen. Jouw camera-apparatuur vindt dit minder fijn. De overgang van de koude buitenlucht naar jouw warm gestookte huis zorgt namelijk voor condensvorming. Denk maar aan een bril die helemaal beslaat bij het betreden van een tropische kas. Iedereen weet dat camera’s niet zo van water houden, dus laat jouw cameratas geleidelijk opwarmen in de hal.
10. Kies de juiste kleding
Last but not least..kleed je warm aan! Bij het fotograferen van dieren maak je vaak de mooiste foto’s vanuit een (heel) laag standpunt. Schroom dan niet om languit op je buik in de sneeuw te gaan liggen. Het is dan wel zo handig om een waterdichte broek te dragen. Een spijkerbroek is meteen nat en droogt ook niet meer op. Met dikke handschoenen kun je minder goed de knopjes op jouw camera bedienen. Voor de koukleumen onder ons bestaan er gelukkig handige alternatieven zoals deze handschoenen met afneembare vingertopjes.
Heb je vragen over deze tutorial? Of wil je een mooie sneeuwfoto delen? Laat gerust even een reactie achter!