Professionele foto’s van jouw tuinprojecten zijn hét visitekaartje van het bedrijf. Potentiële klanten laten zich graag verleiden door sfeervolle fotografie. Waar moet je aan denken voordat je een tuinfotograaf op pad stuurt? Vermijd de valkuilen met deze vijf waardevolle tips en trucs voor een geslaagde tuinreportage.
1. Kies het juiste moment
Na al het harde werken sta je natuurlijk te trappelen om een nieuw project aan iedereen te laten zien. Helemaal logisch. Toch kun je beter nog even wachten als je echt de show wil stelen. Een tuin die pas is aangelegd ziet er vaak nog wat kaal uit. Plantjes staan keurig in het gelid in de aangeharkte aarde en langs de pergola loopt een zielig sliertje clematis. Heb je een tuin in de winter aangelegd, stel de fotoreportage dan eens een half jaar of zelfs nog langer uit. In de zomer staat bloemborders prachtig in bloei, planten hebben een imposanter formaat en je komt veel meer dieren tegen.
2. Overleg over de weersomstandigheden
Ga voor jezelf eens na welke lichtomstandigheden jij mooi vindt in tuinfotografie. Je kunt bijvoorbeeld eens een moodboard maken op Pinterest van inspirerende beelden die je tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de laatste zonnestralen die een prachtige gouden gloed over de tuin werpen. Heb je eenmaal voor jezelf een goed beeld van jouw smaak, dan kun je dit aan de fotograaf meegeven. Diegene probeert dan zoveel mogelijk te plannen rond de juiste weersomstandigheden en het tijdstip waarop de fotoreportage plaatsvindt. Over het algemeen zijn dagen met een zonnetje hoog aan de hemel minder geschikt voor een tuinreportage. Het felle zonlicht zorgt voor te harde schaduwen.
3. Werk met een briefing
Laten we eerlijk zijn..Soms moet je weleens producten in een tuin gebruiken die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt. Denk bijvoorbeeld aan dat lelijke lampje dat totaal niet in het concept van de tuin past, maar waar de bewoners zo aan gehecht zijn. Dan is het natuurlijk fijn als dat lampje geen hoofdrol speelt in de fotoreportage. Het gaat uiteindelijk om een optimale presentatie van jouw bedrijf. Voor de fotograaf werkt het handig als je van tevoren aangeeft wat de echte eyecatchers van het tuinontwerp zijn en welke dingen juist achterwege mogen blijven. Loop bijvoorbeeld samen eens een rondje door de tuin, zodat de fotograaf een goed beeld krijgt van jouw project. Bespreek ook duidelijk hoeveel foto’s je van een project verwacht. Zijn enkele overzichtsbeelden genoeg of wil je een tuinreportage met alles erop en eraan?
4. Opgeruimd staat netjes
Staat de fotograaf over een paar uurtjes op de stoep? Zorg er dan voor dat de tuin er alvast spik-en-span uitziet. Kijk eens met een kritische blik welke dingen je niet op de foto wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan afgevallen blaadjes, speelgoed van de kinderen, een afgelebberd bot van de hond of een ontsierende lege parasolvoet. En ziet die taxushaag er nog wel strak uit of kan die ook wel een snoeibeurt gebruiken? Een fotograaf werkt vaak op uurbasis. Het scheelt tijd en dus geld als diegene zelf niet met een bezem aan de slag hoeft.
5. Zorg voor sfeer
Vooral in de zomer zijn mensen heel veel in de tuin te vinden. De hele familie komt bijeen om gezellig te barbecueën, de vrouw des huizes ligt in haar bikini te zonnen en de kinderen ravotten op de trampoline. Die menselijke bedrijvigheid geeft heel veel sfeer aan jouw tuinreportages. En nog belangrijker..nieuwe klanten zien met eigen ogen hoe mensen volop genieten in jouw tuinen. Een terras krijgt direct sfeer met een paar gevulde wijnglazen of een karaf met vers fruit. De meeste bewoners helpen je graag met eigen accessoires om gezelligheid in hun tuin te creëren. Betrek vooral ook de fotograaf in het proces van styling. Diegene heeft vaak waardevolle tips over bijvoorbeeld het combineren van kleuren.
Ben je geïnteresseerd in een professionele tuinreportage? Neem dan vrijblijvend contact op!