Ik spreek veel enthousiaste groenprofessionals die het belang inzien van goede tuinfotografie. Toch hoor je ook vaak dat mensen zo druk zijn dat zij snel even wat foto’s met hun mobieltje maken tussen alle bedrijvigheid door. Weer of geen weer…de tuin moet op de kiek! Dat is jammer, want goede tuinfotografie vergt de juiste planning en aanpak.
In mijn eerder blog ”de vijf geheimen van goede tuinfotografie” had ik het al over het belang van het juiste weer, het stylen en opruimen van de tuin e.d. Zonder deze elementen is het bijna onmogelijk om een echt goede tuinfoto te maken.
Dat geldt zeker als je graag mooie sfeerbeelden in de avond wil maken. De ideale omstandigheden voor avondfotografie zijn “in the blink of an eye” voorbij. Het mooiste licht heb je namelijk in het blauwe uurtje vlak na zonsondergang. Zo genoemd vanwege de helderblauwe kleur die de lucht krijgt vlak voordat het echt donker wordt. De naam uurtje is wel misleidend, want vaak is hét moment veel sneller voorbij. Ik ben dus meestal een half uur eerder in de tuin aanwezig, zodat ik alle voorbereidingen kan treffen en alvast de mooiste plekjes kan uitkiezen voor mijn foto’s.
Dat vluchtige licht is niet de enige uitdaging aan avondfotografie. Om de tuin goed te belichten heb je een lange sluitertijd nodig. Door die langdurige belichting zal de gebruikte sfeerverlichting al snel overbelichten en ontstaan er storende flares (lichtstralen) die afleiden van de armaturen. De camera kan namelijk het grote contrast tussen de donkere tuin en de heldere verlichting niet overbruggen, zoals ons oog dat wel kan.
Ik maak daarom twee of meer foto’s met verschillende sluitertijden, zodat ik elk onderwerp op de juiste manier belicht. Er zit altijd een foto met een snelle sluitertijd tussen om overbelichting van de lampen te voorkomen. Daarnaast maak ik een opname met een langzamere sluitertijd, anders oogt de tuin veel te donker. Eenmaal thuis breng ik deze foto’s samen in één beeld. Je begrijpt het al…avondfotografie is niet iets wat je even snel doet en zeker niet met een mobiele telefoon.
John de Zoete van Groenregie begreep dat en schakelde mij in om een bijzonder project te fotograferen; een patiotuin middenin een woonkamer. Een leuke uitdaging omdat er nog een extra moeilijkheidsgraad in zat. Niet alleen de tuin en de gebruikte sfeerverlichting moesten goed op de foto, maar ook de woonkamer zelf. Sommige beelden bestaan wel uit drie verschillende opnames. Ook was het fysiek niet altijd even makkelijk; het tuintje beslaat maar 3 x 4 meter en er zit een hoogteverschil in. Soms moest ik mij in onmogelijke hoeken achter mijn statief wringen om een foto te kunnen maken. Een hele klus, maar John was blij met het eindresultaat! Zoals hij zelf aangaf: “De foto’s zijn echt heel mooi geworden! Naar mijn idee het uiterste wat je uit zo’n klein tuintje kunt halen.”
Prachtige foto’s van dito binnentuin! Ik ben geinspireerd geraakt om de belichting in de tuin ook aan te passen. Niet in mijn luxe binnentuin-patio (helaas helaas). Zo heb ik gelezen over down-ledlight belichting: iets wat hartstikke mooi zou kunnen worden ingepast in het tuinhuis.
Bedankt voor het compliment en succes met de tuin!