Samen met de boswachter struinen wij door het glooiende winterse landschap van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In een soort polonaise volgen wij hem over een besneeuwde duintop en spotten al snel waarvoor wij zijn gekomen; een kudde wisenten. Met woeste horens, een lange wintervacht en ruige manen lijken deze Europese bizons zo uit de prehistorie te zijn weggelopen. De kolossale mannetjes wisenten wegen een kleine 1000 kilo schoon aan de haak.
Begin 20ste eeuw waren wisenten geheel uitgestorven in het wild en leefden er slechts nog enkele tientallen exemplaren in dierentuinen. Verschillende organisaties waaronder Ark Natuurontwikkeling en PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland sloegen de handen in één om deze bedreigde diersoort terug te brengen in de Nederlandse natuur. Als experiment werden in 2007 twee koeien en een stier uit de bossen in Polen in de duinen uitgezet. Zou het mogelijk zijn dat de wisent, net als honderden jaren geleden, weer de dienst uit kon maken in ons duinlandschap? Nu vijf jaar later is de begrazingsproef een waar succes gebleken en heeft de kudde zich uitgebreid tot 15 dieren. In 2009 schreef de groep zelfs geschiedenis en werden de eerste wisentenkalfjes in het wild in Nederland geboren! Vanwege dit succes kijkt men ook naar andere plekken in Nederland om gezonde populaties op te bouwen, zoals de Veluwe en de Maasduinen in Limburg.
Tot die tijd kan je de kudde in het Kraansvlak bewonderen. Voordeel van een excursie met de boswachter is dat je niet gebonden bent aan de vaste paden. Al schuivend en glijend door de sneeuw dalen wij af om de groep van iets dichterbij te bewonderen. Bijzonder om te zien is dat net één van de vrouwtjes haar kalfje staat te zogen. Verschillende mannetjes staan ongestoord aan kale takken te knabbelen om hun magen te vullen. Ook zonder bijvoeren kunnen de wisenten onze koude winters prima doorstaan. Als je zelfs bestand bent tegen de barre temperaturen in Oost-Polen, kijk je bij ons natuurlijk niet snel op of om van een paar sneeuwvlokken.
Ga je niet mee met de boswachter, dan kan je de wisenten ook zelf bewonderen vanaf speciaal gemaakt uitkijkpunt bij het duinmeer en sinds een terreinuitbreiding ook vanaf het Duinpieperpad. Voor de fotografen onder ons is het zaak om ook vooral op die paden te blijven. De boswachter liet al doorschemeren dat je anders al snel een boete aan je broek hebt. Maar goed..het is natuurlijk ook eigenbelang, want wie wil nou een kolos van 1000 kilo achter zich aan hebben rennen? 😉
Wat een kolossen van beesten zeg. Echte oerdieren, dat stralen ze uit.
Mooi zo in de sneeuw.
groetjes Ghita
Blijven pracht beesten, zeker in de sneeuw!
Peter